Auto's en Motoren

Strafrecht bij auto-ongelukken

Posted On december 1, 2017 at 11:24 am by / Reacties uitgeschakeld voor Strafrecht bij auto-ongelukken

Het zijn steeds schrijnende gevallen, verkeersongevallen waarbij een automobilist een, soms dodelijk, slachtoffer maakt. Er is zelden opzet in het spel, toch stelt het strafrecht dat de bestuurder vervolgd moet worden voor zijn acties. De Telegraaf kopte ooit “De auto is het meest gebruikte moordwapen in Nederland”. In Nederland zijn namelijk meer doden te wijten aan auto-ongelukken dan aan andere doodsoorzaken zoals bijvoorbeeld schietincidenten. Die titel is vooral gekozen om mensen de ogen te openen, want moord impliceert dat er voorbedachte rade en opzet in het spel zitten en daar is zelden sprake van bij een auto-ongeluk.

In de Wegenverkeerwet artikel 6 tot en met 8 beschrijft de strafregels bij dergelijke ongelukken. In gevallen waarbij de automobilist te hard rijdt of met teveel alcohol op toch achter het stuur is gekropen en daardoor een ongeluk heeft veroorzaakt, kan de strafrechter stellen dat er onvoorzichtigheid en roekeloos rijgedrag werd vertoond. De straffen die rechter daar over het algemeen voor oplegt, zijn meestal toch niet extreem hoog. Meestal gaat het dan om een taakstraf samen met rijontzeggen. De gedachte die daarachter zit is dat de bestuurder niet de intentie had om een slachtoffer te maken en zelf eigenlijk ook deels slachtoffer is. Als een automobilist vaker de fout in gaat, wordt dat een heel ander verhaal. Als een bestuurder een tweede keer veel te snel rijdt of met alcohol in het bloed een ongeval veroorzaakt, zal dat veel zwaarder aangerekend worden en de straf dus hoger uitvallen.

Dan zijn er ook gevallen waarbij de auto daadwerkelijk als wapen ingezet wordt om slachtoffers te maken. Dat wil zeggen dat een automobilist op iemand inrijdt louter met als doel om die persoon te verwonden of te doden. Dan kan hij beter een advocaat monster onder de arm nemen, want dan wordt het reguliere strafrecht toegepast dat geldt bij doodslag of mishandeling.