Tweedehandsauto kopen

Hoe verkoop je een afgekeurde auto?

Posted On december 12, 2017 at 3:37 pm by / Reacties uitgeschakeld voor Hoe verkoop je een afgekeurde auto?

Als je een auto hebt die niet meer door de APK- keuring komt, zul je hem moeten laten repareren. Maar als de reparatiekosten niet opwegen tegen de dagwaarde van de auto, heeft repareren weinig zin. Je moet dan van de auto af. Hier zijn best hele goede mogelijkheden voor.
 
Waar moet je op letten?
Om te voorkomen dat je tegen onnodige kosten (boetes) aanloopt, zijn er een paar zaken waar je goed op moet letten. Het beste kun je de afgekeurde auto schorsen, zodat je geen wegenbelasting en verzekeringspremie meer hoeft te betalen. Denk erom dat je niet met de auto de weg opgaat, ook niet voor een proefritje met een eventuele (op)koper.
 
Aanbieden bij een sloopbedrijf
Bij een sloopbedrijf krijg je meestal een vaste prijs voor je afgekeurde auto. Het voordeel van aanbieden bij een sloopbedrijf is dat alle onderdelen van de auto op een juiste wijze verwerkt worden. Het sloopbedrijf heeft het meeste belang bij accu’s, katalysatoren en het ijzer. Voor accu’s en katalysatoren kunnen sloopbedrijven weer een goede prijs krijgen en het ijzer wordt verkocht aan metaalverwerkingsbedrijven.
 
Exporteren
Als je een auto hebt van een Japans of een Duits merk, kun je deze aanbieden bij een auto- exporteur. Japanse auto’s (vooral Toyota’s) worden veel gevraagd in Afrikaanse landen. Auto’s van Duitse makelij zijn weer heel gewild in Oost Europa. Het voordeel van het aanbieden bij een exporteur is dat je vaak een (veel) betere prijs krijgt dan bij een sloopbedrijf.
 
Verkopen aan een opkoper
Er zijn genoeg opkopers te vinden die jouw afgekeurde auto wel willen kopen. Meestal krijg je een bodemprijs, maar het voordeel is wel dat je in één keer van je auto af bent. Als je een oude auto verkoopt moet je zorgen voor een vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat de auto niet meer jouw eigendom is en zo voorkom je eventuele boetes. 
 
Particulier verkopen
De meeste particulieren kopen geen een auto zonder APK. Als de kosten van een dure reparatie vooral in het werkloon zitten, is er vaak nog wel een handige hobbyist te vinden die de auto wil kopen. Deze heeft immers alleen kosten aan de onderdelen en de tijdsinvestering telt voor hem niet.